Plåttak Norrköping

Ett kvalitativt plåttak skyddar ditt hus

Husets tak och dess fasad är de byggnadsdelar som utsätts för flest och mest skiftande påfrestningar. Taket har som huvudfunktion att skydda mot väder och vind. Beroende på var du bor, kan vädrets påfrestningar på taket skifta – men oavsett bostadsort – ska taket skydda dig mot vind, regn, snö, sol, kyla eller annat hårt klimat.

Taket ska inte bara skydda dig och din familj utan också resten av ert hus, väggarna är beroende av att taket håller tätt och står emot klimatets påfrestningar. Här på den norra delen av jordklotet handlar takets funktion mycket om att leda bort vatten som kommer i form av regn och snö för att byggnadsdelarna under taket inte ska bli skadade.

Men själva takkonstruktionen har ofta också en viktig funktion att fylla när det gäller värmen i huset. Taket är nästan alltid en viktig del av värmeisoleringen i en fastighet i dag.

Takets och väggarnas isolering ska tillsammans stoppa värmen från att smita ut ur huset när det är kylgrader ute. När det är varmt hjälper isoleringen tvärtom till med att skydda ditt hus och hem från höga temperaturer.

läggning av takplåt - Plåttak Norrköping

Ditt hustak påverkas mest av:

  • Nederbörd som regn, snö och hagel.
  • Solen. Ultravioletta strålar och temperaturskillnader.
  • Hård vind.
  • Föroreningar i luften, från till exempel närliggande trafik om du bor nära en motorväg eller annan stor trafikled. Eller från industrier som släpper ut föroreningar från sina fabriker.
  • Mekaniskt slitage. Till exempel vid skötsel och underhåll - du kanske måste klättra upp på taket för att skotta det ibland eller du måste gå på taket för att rengöra hängrännor som blivit fulla av höstens löv.

Ett hustak kan också påverkas av fukt som till exempel kommer inifrån huset och leder till kondens som kan skada taket underifrån.

Plåt ett stabilt val

Plåt är ett väl beprövat material som har använts länge här i Sverige. Ett byggnadsmaterial med traditioner! Redan under medeltiden användes plåt för att skydda byggnader, men det är i regel under de senaste två hundra åren som plåten blivit ett byggmaterial som var och varannan i Sverige har tillgång till. Från början användes plåten som ett lyxigt byggmaterial. I dag är det främst ett pålitligt byggmaterial som har en god funktion. Men plåten kan också bjuda dig som husägare på många spännande lösningar.

I dag finns allt från tak i stålplåt som går att måttbeställa, det finns mjuk plåt som kan falsas,  hård plåt för tak och fasader och formpressade plåttakpannor som har blivit ett populärt alternativ till de traditionella takpannorna av tegel. Den senare är vanlig att se på moderna villor i dag.  Det att också vanligt att husägare som måste byta sitt gamla hustak väljer att gå över till plåt som är just en imitation av tegelpannor.

Takläggare i Norrköping med det där lilla extra